Eveet epeyce bi aradan sonra yeni bir tarifle buradayım. Yavan Köfte tadının yavan oluşundan falan değil, etsiz oluşundan alır adını. Aksine çok lezzetlidir, yedikçe yedirir kendisini :) İster bir öğün olarak tüketin, isterseniz gün ikramı olarak..
Malzemeler :
Köftesi İçin;
2 su bardağı köftelik bulgur
yarım su bardağı irmik
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı un
tuz
Sos İçin;
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
7-8 diş sarmısak
karabiber, kimyon
Yapılışı :
Bulguru ve irmiği çukur bir kaba alıp, kısır ıslatır gibi sıcak suyla ıslatın üzerini örterek 10-15 dk demlenmesini, bulgurun yumuşamasını bekleyin. Su miktarında dikkatli olun bulgur seviyesini geçmemeli.
Bulgur yumuşayınca; salça ve tuz ekleyip yoğurmaya başlayın. Köfte macun kıvamına gelip iyice özleştiğinde un ekleyin biraz daha yoğurup, yoğurma işlemini tamamlayın. Köfte oldukça yumuşak olmalı, yoğurma işlemi devam ederken arasıra elinizi ıslatabilir, köfteye azar azar su verebilirsiniz.
Köfteden fındık büyüklüğünde parçalar kopararak avucunuzda yuvarlayın.
Yapılan işlemler daha önce tarifini verdiğim Basalla da olduğu gibi ama bunda köfteler biraz daha iri yuvarlanmalı.
Genişçe bir tencereye iki litre kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip kaynatın. Su kaynayınca yavaşça köfteleri ilave edip orta ateşte 10-15 dk daha kaynatın. Köfteler pişince alıp bir süzgeçten geçirin suyunu süzün.
Bu arada, köfte pişerken sosunuzu hazırlayabilirsiniz.
Sos için bir tavaya zeytinyağını, salçayı, ezilmiş sarmısağı koyup kısık ateşte bi süre pişirin en son kimyon ve karabiberini ekleyin.
Son aşama olarak haşladığınız köfteleri sosla kavuşturun nazikçe karışmasını sağlayınki köfteler ezilmesin. Yanında turşuyla ikram edebilirsiniz, afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız benim için değerli, yorum bırakmadan gitmeyin...
(google hesabınız yoksa yorum bırakabilmek için "yorumlama biçimi" sekmesinden "anonim"i seçerek adınızı yazmayı da unutmayın.)