Perşembe, Mart 14, 2013

Kuru Dolma (annem usulü)







 İlk yayınım bu olsun istedim çünkü her zaman kuru dolmam arkadaşlarım tarafından çokça beğeni ve istek almıştır. Her seferinde tarif isterler tarif ederim, işte yazılı tarif size..:) 
Bu tarif özellikle sevgili arkadaşım Nigar için :))

Malzemeler :

Yaklaşık 30-40 adet karışık kurutulmuş dolma, sayı sizi ürkütmesin küçücük olduğu için bir tanesi bir lokmalık gibi düşünün :)
300 gr kadar orta yağlı iri çekilmiş kıyma
1,5 su bardağı pirinç
yarım demet maydanoz
büyüklüğüne göre 1-2 adet domates
5-6 diş sarımsak
irice bir kuru soğan
varsa 4-5 dal taze nane yada reyhan
tepeleme bir kaşık biber salçası, işin sırrı ben hakiki ev salçası kullanıyorum
1 çay bardağı kadar ayçiçek yağı ama miktarı zevkinize göre ayarlayabilirsiniz
karabiber, kimyon, tuz
2 su bardağı kaynatılmış su

Yapılışı :

Öncelikle büyükçe bir tencerede kaynayan suya dolmalarımızı atıp hafif yumuşayıp doldurulabilme kıvamına gelinceye kadar haşlayalım. Aman dikkat suya tuz eklemiyoruz ve dolmaları çok haşlamıyoruz daha pişireceğimizi unutmayalım. :) haşlanan dolmaları soğuk sudan geçirip süzdürelim.
bu arada içini hazırlamak için pirincimizi yıkayalım, bütün sebzelerimizi çok ince doğrayalım ve diğer malzemelerimizi de ekleyip güzelce yoğuralım.
Artık dolmalarımızın içini doldurabiliriz, dikkat taze dolma gibi tıka basa doldurmuyoruz biraz boşluk bırakalım pişme payı, yassı bir şekil vererek fazla derin olmayan yayvan bir tencereye üst üste dizelim. üstüne tekrar hafif yağ gezdirelim dolmalarımız parlasın diye:) tuzunu ve sıcak suyumuzuda ekledikten sonra ocağa alalım. Kaynama başlar başlamaz ocağımızı iyice kısıp, yaklaşık 40 dk. suyunu çekinceye kadar pişirelim. İşte bu kadar, Afiyet olsun. :)
Not: en kısa zamanda fotoğraf eklenecektir..:) 
Düzenleme 28 Mart 2013, vee işte sözverdiğim fotoğrafları ekledim.



4 yorum:

  1. Isparta yı biraz kısa geçmişsin gibi ama yine de güzel olmuş arkadaşım. İnsanın birşeyleri paşlaşıyor olması çok güzel. Benim gibi boğaz düşkünü biri için kur dolma 10 numara:)Devamını bekliyor ve hayırlı olsun diyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşaallah ileride uzun uzun bahsederim Isparta'dan da Nihat, tavsiyen ve beğenin için teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Hayırlı olsun İkbal, birde Karnıyarık tarifi bekleriz :))

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için değerli, yorum bırakmadan gitmeyin...
(google hesabınız yoksa yorum bırakabilmek için "yorumlama biçimi" sekmesinden "anonim"i seçerek adınızı yazmayı da unutmayın.)