Bugün kızımın çok sevdiği bir yemeği paylaşıcam sizinle. Yuvalama geleneksel bir Antep yemeğidir, çorba gibi görünsede zahmeti ve doyuruculuğu bakımından ana yemek sınıfına sokabiliriz. Hadi kolay gelsin :)
Malzemeler :
Hamuru için
100-150 gr kadar yağsız koyun kıyması
1 büyük su bardağı pirinç
yarım kahve fincanı irmik
1 adet yumurta
istenirse 1 adet küçük kuru soğan
tuz, karabiber
Ayrıca
200 gr sotelik doğranmış et
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı un
Yapılışı :
İlk önce pirinçleri yıkayıp süzdürelim ve üstünü nemli bir bezle örterek beklemeye alalım, bu işlemi bir gece önceden yaparsak daha iyi sonuç alabiliriz pirinçler avuçta ufalanacak hale gelene kadar beklemeli. Bu arada kuşaşı etimizi bir tencereye alıp 4-5 bardak su ekleyelim ve iyice yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Bütün hamur malzemelerimizi yumuşattığımız pirince ekleyelim (irmiğide önceden kısır gibi biraz ıslatmakta yarar var) ve iyice yoğuralım özlü birbirini tutan dağılmayan bir hamur elde edene kadar. eğer hamur kıvama gelmezse çok az un ekleyebilirsiniz.
Hamurdan nohut büyüklüğünde parçalar kopararak avucumuzda yuvarlayalım yapışmaması ve kolay yuvarlanması için avucumuzu yağlayabiliriz. İşin en zahmetli kısmı bu işte o mini minnacık köfteleri teek tek yuvarlamak sabırla.. :))
Ben bu zahmete girmemek için azcık hile yapıyorum, nasıl mı? G.Antep'de bir çok yerde bulabileceğiniz, hanımlar tarafından yuvarlanmış ve kullanıma hazır hale getirilmiş, derin dondurucuda uzun süre saklayabileceğiniz yuvalama satılıyor. Kızkardeşim Çiğdem G.Antep'de yaşıyor ve sağolsun her gelişinde isteriz bize getirir atarız dondurucuya. Eğer Antebe yolunuz düşerse yada bir yakınınız giderse mutlaka alın.
Tarifimize dönelim nerde kalmıştık; köftelerimizi yuvarladık yada hazır yuvarlanmışından aldık. :)
Pişirdiğimiz etin üstüne haşlanmış nuhutumuzu ekleyelim, etin suyu az ise biraz daha et suyu ekleyebiliriz, kaynamaya başlayınca köflelerimizide yavaşça boşaltalım tencereye 5 dk. kadar kaynatalım.
Önceden genişçe bir kasede yoğurt, yumurta ve unu iyice çırpalım, kaynamakta olan yemeğimizin suyundan kepçeyle alıp yoğurda karıştırarak ısı dengesini sağlayalımki, yoğurt kesilmesin. Sonra hazırladığımız bu terbiyeyi yavaşça tencereye ilave edelim ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştıralım ve 1-2 dk. daha kaynayınca ateşten alalım.
Son olarak tereyağını kızdırıp içine nane atalım ve yemeğimizin üstüne gezdirelim. Hepsi bu kadar..:) Mutlaka denemelisiniz, Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız benim için değerli, yorum bırakmadan gitmeyin...
(google hesabınız yoksa yorum bırakabilmek için "yorumlama biçimi" sekmesinden "anonim"i seçerek adınızı yazmayı da unutmayın.)